Marmara Bölgesinin en büyük ikinci ilçesi olan Gebze'nin tarihi, Eski Yunan ve Roma'lıların Bitinya (Bithynie) dedikleri bölgede, M.Ö. XII yy. a kadar dayanmaktadır. Antik dönemde "Libyssa", Roma/Bizans devirlerinde "Dakibyza" olarak adlandırılan Gebze, 1330 yılında Sultan Orhan döneminde fethedilmiş ve bu dönemlerden sonra, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesindeki "Gel bize" galatından adının "Gebze"ye dönüştüğü bilinmektedir.
Gebze, günümüzde Türkiye'nin en önemli ticaret, lojistik, endüstri, istihdam ve ulaşım merkezlerinin başında gelmektedir. İstanbul ve Bursa'dan sonra Gebze ülkemizin üçüncü sanayi bölgesidir. Mevcut Organize Sanayi Bölgelerinde sınai üretim, ihracat ve istihdam potansiyeli yönünden çoğu ihracata yönelik olmak üzere, Gebze bir başına ülke sinai (makine, kimya, otomotiv, optik, elektronik, sınai/tıbbi gaz, gıda, ambalaj, ilaç ve bilişim sektörü) üretiminde %15'lik paya sahiptir. Endüstriyel ve sınai bir bölge olmasına rağmen, bir yanı denizle çevrili Gebze'nin %55'i ormanlarla kaplıdır. Ülkemizde müstakil üniversitesi bulunan tek ilçe olan Gebze, Marmara Bölgesinin İstanbul’dan sonra hava-kara-deniz ulaşımında ikinci önemli kavşak noktasıdır.
Şair ve büyük fikir adamı Necip Fazıl KISAKÜREK'in dedesinin de Ağır Ceza Reisliği yaptığı Gebze Adliyesi, Cumhuriyetimizin kurulduğu dönemle birlikte faaliyete geçmiştir. 1974 yılına kadar eski hükümet binası, 1997 yılında kadar yeni hükümet binası içinde hizmet veren Gebze Adliyesi, 1997'de müstakil bir binaya taşınmış, 2016 yılından sonra ise hizmete giren yeni Gebze Adalet Sarayında yargısal faaliyetlerini sürdüre gelmişdir.
70.000 m² lik kapalı alana sahip Gebze Adalet Sarayı 6 ana bloktan müteşekkildir. Batı kanatta yer alan 4 blok tamamen mahkemelere tahsisli olup, bu bloklarda sadece mahkeme kalemleri, duruşma salonları ve hakim odaları mevcuttur. Doğu kanadında yer alan bir blok da Cumhuriyet Başsavcılığı, diğer blok da ise genel hizmet birimleri yer almaktadır. Hakim,C.Savcıları,adli personel ve iş sahipleri yönünden güvenlik kontrollü ayrı giriş kapıları, bir kısmı panoramik tüm katlara hizmet veren asansörlerin yer aldığı Kurumumuzda,tüm hizmet birimlerinde hakim-savcı odaları en az 26 m², sair hizmet birim alanları ise asgari 48 m² ve üstüdür.
Akıllı bina formatında ve otomasyon sistemleri ile Ülkemizin ve Avrupa'nın en fonksiyonel hizmet binaları içinde yer alan Gebze Adalet Sarayında; 550 araçlık kapalı ve açık otopark, 300 kişilik konferans salonu, 10.000 m² peyzajlı açık yeşil alan, iki kafeterya, iki restaurant, market, PTT, bankacılık birimleri, Baro hizmet birimleri ve adliye çalışanlarının çocukları için kreş ve anaokulu, bağımsız birimler halinde Pilot İcra Müdürlüğü, Denetim Serbestlik Müdürlüğü, SEGBİS birimleri, Arabuluculuk Ofisi, Uzlaşma Bürosu, Mağdur Hakları ofisleri yer almaktadır. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığının Yıllık soruşturma sayısı 25.000, ilamat sayısı ise 24.000 civarındadır.
Modern bir site içinde güvenlikli, açık/kapalı otoparkı ve diğer sosyal aktivitelerin de yer aldığı 57 daireden oluşan Adalet lojmanları Adliye Sarayına 5-7 dk. mesafededir.
Mevlana Mahallesi Soma Maden Şehitleri Caddesi No:8 P.K.: 41400 Gebze/KOCAELİ
0 (262) 672 50 00
gebzecbsadalet.gov.tr